Vi bygger avdelingen innenfra
– I Mesta kan du begynne som lærling og jobbe deg opp til en lederstilling. Det er jeg et levende eksempel på.
Vi møter anleggslederen på riggplassen utenfor Lunnertunnelen. Han har akkurat hatt et møte med laget som starter nytt skift denne mandagen, og som nå rigger seg opp den første arbeidsøkta inne i tunnelen. De går over tegninger og planer og sjekkes at utstyr er i orden.
– Jeg begynte i Mesta som lærling i 2008, og fikk fagbrev som elektriker i 2011. Da ble jeg montør – og bas. Så gikk jeg over til prosjektavdelingen som anleggsleder i 2014, forteller Arve Fluto Brekkhus.
Det er tydelig at 30-åringen fra Voss stortrives i rollen.
– Som anleggsleder er jeg mellomleddet mellom prosjektleder og arbeiderne. Jeg er med på å kalkulere jobbene, på innkjøp og på detaljplanlegging av prosjektene.
Når et prosjekt starter opp, er Fluto Brekkhus øverste leder ute på stedet.
– Jeg sørger for at vi har rett bemanning til rett tid, og at alt er på stell for skiftene. Det er jeg som bestiller overnatting og flyreiser, for eksempel. Så er det å sørge for at vi har alt vi trenger av utstyr og materiell. I tillegg er jeg med på alle byggemøter, og har ansvar for oppfølging av kunde eller byggherre.
– Gøy å finne gode løsninger
Det beste med jobben er at det er så variert, sier anleggslederen.
– Jeg sitter jo i ledergruppa i prosjektavdelingen, og blir ofte dratt inn for å bistå på andre prosjekter. Det er motiverende å ha en finger i spillet og finne gode løsninger for å øke produktiviteten.
Også var det dette med vekstmulighetene.
– Vi bygger avdelingen innefra. En montør blir bas, en bas blir formann, en formann blir anleggsleder, og så blir kanskje anleggslederen prosjektleder.
– Hvis du tar ansvar og er litt på hugget, så får du muligheten til å vokse i Mesta. Du får ansvar og får prøve deg. Så hvis du vil opp og fram, er dette et bra sted. Du kan begynne som lærling og jobbe deg opp til lederstilling.
– Må bruke både hodet og kroppen
De gule Mesta-bilene har for lengst satt kursen innover i Lunnertunnelen, som er stengt under den 10 uker lange rehabiliteringsperioden. To skift på 12 personer jobber 12-timers dager for å få haste-prosjektet trygt i havn.
Vi stopper ved et av tavlerommene inne i tunnelen, der montørene er i full sving.
– Vi har fjernet alt av elektrokomponenter både i tunnelløpet og i bakken. Fire tavlerom skal få nye fordelingstavler og UPS-anlegg. Nå monterer vi nye kabelstiger og skal legge nye kabler til belysning, ventilatorer, og fiber. I tillegg til nødstasjoner og skilt, forteller Arve Fluto Brekkhus.
Plutselig høres en øredøvende lyd fra den dype, mørklagte tunnelen. Det er elektriker Zein Hassan og lærling Eivind Hovland som tester en vifte. De har koblet den opp mot midlertidig byggestrøm, for at det skal opprettholdes ventilasjon i tunnelen mens arbeidet pågår.
– Det er spennende å jobbe i tunneler, sier Hassan.
– Får mange utfordringer
23-åringen fra Voss har jobbet i Mesta i fem år, og begynte som lærling.
– Jeg trives med å bygge ting opp, og det er motiverende å se at veien blir tryggere for folk.
På dette prosjektet er turnusen seks dager på jobb, og åtte dager fri. Laget er innlosjert på Helgaker gard, og blir godt kjent. Noen er fra Mo i Rana, andre fra Bodø, Grung, og Oslo. Eller fra Gaupne i Luster kommune, som Eivind Hovland.
– Det er et pluss med jobben at man får reist og sett så mye av landet, sier 20-åringen som holder på å ta fagbrev som elektriker.
– Også er det veldig variert arbeid i forhold til vanlig elektro. Man får mange utfordringer og får virkelig brukt seg selv, samtidig som du får gjort mye annet – kjøre truck og lift, for eksempel.
Som lærling er det viktig å få jobbe selvstendig, samtidig som man er trygg og får den hjelpen man trenger.
– Jeg liker at laget drar sammen, sier Hovland, som føler seg godt ivaretatt på prosjektet.
Fokus på lærlingene
I Mesta har anleggslederne mye fokus nettopp på at lærlingene skal oppleve mestringsfølelse.
– De vokser veldig hvis de får litt ansvar, og det er viktig å se dem. De skal bli selvstendige montører, så de må bygges opp den veien og få delmål hele tiden, sier Arve Fluto Brekkhus .
– Her blir alle tatt imot med åpne armer, alle får prøve seg og får være seg selv. Nå skal hver lærling også få en fast dedikert bas som følger dem opp spesielt.
Anleggslederen er opptatt av at alle montørene skal trives på jobb og ha det bra sosialt.
– Alt må være på stell. Da strekker laget seg lenger, og det blir gode prosjekter og gode resultater, avslutter Fluto Brekkhus.