– Her kan du ikke ha høydeskrekk
At noen har det stupbratte fjellpartiet nedenfor som arbeidsplass, er det få som er klar over.
Å stå foran Stalheimskleiva hotell og se utover Nærøydalen med Gudvangen i bakgrunnen, tar pusten fra deg. Denne klare oktoberdagen har sola akkurat kommet over fjellet. Vi går fram til kanten, lener oss over muren, kjenner suget i magen. Og der, rett under fjellpartiet som troner 300 meter over E16, får vi øye på dem: fjellsikrerne fra Mesta.
– Vegvesenet er redd fjellet her skal rase ned over tunnelløpet, forklarer Lars Gjerde, som har jobbet som fjellsikrer i Mesta siden 2011.
– Da vi startet, oppdaget vi at fjellet var mye løsere enn man trodde, så det var nok på tide. Sånn er det ofte når vi kommer til nye steder.
Flotte naturopplevelser
Oppgaven til arbeidslaget er å sikre et større fjellparti, ved å bore 21 stag ni meter inn i fjellet. Én mann henger i sele og tau utfor kanten og styrer boret, mens støvet står som røykskyer rundt ham. De andre to på laget hjelper til og passer på at alt går som det skal.
– Nå er det litt seigt å bore, det er nok leire i fjellet, sier Nils Johan Borge når støvet har lagt seg og han har fast grunn under føttene.
26-åringen fra Øystese i Kvam kommune i Hardanger har jobbet to år som fjellsikrer. Han har bakgrunn som mekaniker og gravemaskinfører, men ønsket han seg en mer aktiv jobb.
– Jeg liker å bruke kroppen. Og å kjenne litt på spenningen. Dessuten har vi fantastiske naturopplevelser når vi er “på kontoret”, sier Borge.
Fjellsikring hører til i avdelingen Anlegg og spesialproduksjon i Mesta. Her jobber det rundt 50 fjellsikrere, og 6 anleggsledere som også har ansvar for tunnelsikring med 10 medarbeidere.
Lærling i høyden
– Du kan ikke ha høydeskrekk i hvert fall. Også må du tåle å fryse litt. Men det er veldig kjekt, sier Jonas Sunde (20), som er yngstemann på laget. Han er fra Skei i Jølster, og startet i Mestas lærlingprogram for bare to måneder siden.
Etter 12 måneder totalt får han fagbrev i fjell og bergverk, som er en egen fagretning på videregående.
– Egentlig er det to år, men siden jeg også har fagbrev som anleggsmaskinfører, går det raskere, forteller Sunde, som foreløpig trives godt med den nye arbeidshverdagen.
-
Det beste med jobben er at det er så variert. Du greier ikke å kjede deg når det er noe nytt som skjer hele tiden.
Jonas Sunde (20)
lærling fjell og bergverk
Viktig jobb
Som fjellsikrer i Mesta er man ute på ulike prosjekter på ulike steder i perioder av gangen. Oftest er det rensking og sikring av fjellpartier langs vei og jernbane, men noen ganger er det sikring og rydding av steinras som har gått.
På Stalheimskleiva er det Lars Gjerde som har vært lengst i gamet. Akkurat på dette prosjektet kan han bo hjemme i Voss, men det vanlige er å ukependle.
– Man får reist rundt i hele landet, og sett fantastiske steder. Så du må like å oppleve nye steder og jobbe med ulike folk, sier 35-åringen.
Selv liker han å være ute, og at det er varierte arbeidsdager.
– Jobben føles viktig. Det blir tryggere etter at vi har vært her.

Må finne løsninger
Det er på tide med en pause i høstsola, og fjellsikrerne finner fram termos og matpakke.
– Det er helt avgjørende hvem du jobber sammen med, at de kan kommunisere. Det kan ikke være så mye cowboyfakter, sier Lars Gjerde med et smil.
Vi er inne på dette med risiko og sikkerhet, som henger sammen med spenningen de alle føler på.
– Om du visste at ingenting kunne gå galt, så hadde det ikke vært spennende. Men i jobben vår kan alt kan skje, dette er ingen A4-jobb. Det er mye du må tenke gjennom, men likevel skjer det ofte uforutsette ting, sier Nils Johan Borge.
– Nettopp derfor er man nødt til å være løsningsorientert og ha litt fantasi. Du må selv finne måter å løse ting på, det finnes ingen fasit, sier Gjerde.
– Det er fint å jobbe sammen med noen som har mye erfaring, men som er åpen for nye ideer da, skyter Jonas Lunde inn med et litt skøyeraktig blikk. De tre på laget har blitt godt kjent etter ukene på Stalheimskleiva, og fleipen sitter løst.
– Vi har det kjekt på jobb. Men vi er jo helt avhengig av å ha tillit til hverandre. Det er ikke rom for feil, og vi må hele tiden tenke sikkerhet, sier Borge.
Selvstendige og risikobevisste
For å bli fjellsikrer kan man – som Jonas Lunde – ta fagbrev i fjell og bergverk, men det er ikke nødvendig. Noen har andre fagbrev fra tidligere, som snekker, rørlegger, eller maskinfører. Men mange er også ufaglærte.
– Mesta sørger for klatrekurs og nødvendige sikkerhetskurs. Vi har behov for selvgående og strukturerte folk som kan være med å planlegge og organisere sitt eget arbeid, forteller anleggsleder Ingvild Prestegård.
– I denne jobben er det veldig viktig å være risikobevisst. Man må følge med på omgivelsene og passe på at det er trygt der man skal jobbe. Og kunne ta gode beslutninger. Det er små marginer mellom trygt og utrygt.
I tillegg mener hun det er en fordel å være litt “handy”, og i god form, da det er en fysisk krevende jobb. Det siste kan fjellsikrerne selv bekrefte, etter endt arbeidsuke:
– Du må ha arbeidsvilje. Det er bare din egen kraft som får ting til å skje, sier Lars Gjerde.
