– Fint å føle at man gjør noe viktig

Anleggsleder Ingvild Prestegård (27) finner mening i fjellsikringsprosjektene.

Det er en klar høstdag i oktober, sola har nettopp kommet over fjellkammen – og utsikten fra Stalheimskleiva hotell tar pusten fra oss. Ingvild Prestegård er her for å følge opp prosjektet med å sikre et løst fjellparti rett nedenfor hotellet, som Vegvesenet er redd skal falle ned på E16 og tunnelløpet 300 meter lenger ned. 

Det er fint å føle at man gjør noe nyttig. Når vi er ferdig, er det litt tryggere å ferdes på veien, eller gå i områdene vi har vært.

Ingvild Prestegård (27) anleggsleder i Mesta Anlegg og spesialproduksjon

27-åringen fra Sandnes startet i Mesta som junioringeniør i august 2019. Da var hun nyutdannet geolog.  
– Jobben min er planlegge nye prosjekter og organisere hvordan vi skal utføre dem. Så er det å reise rundt og følge opp prosjektene, oppdatere kundene på status og løsninger, og ha styr på økonomien, forteller hun.

Nye steder og utfordringer
Med base både i Leikanger og Holmestrand, blir det mye kjøring. – Men det er kjekt. Jeg får reist rundt og sett mye forskjellig, kommer til steder jeg ikke hadde tenkt på å dra ellers. Også blir det så varierte dager! Det er nye utfordringer hele tiden. 

Om hun kanskje hadde gruet seg litt til å få lederansvar som så ung, og så for menn som var eldre enn henne, så var det helt unødvendig.
 – Jeg er blitt så godt tatt imot! De fleste er positivt innstilt til at det kommer noen andre med nye synspunkter, sier Prestegård.

mesta_stalheim_015.jpg

Hun synes det er et bra arbeidsmiljø i Mesta, og at det er godt samarbeid i alle ledd. 

 – Når man er ny er det mye man lurer på, men her er det veldig trygt å be om hjelp. Det er alltid noen å ringe til, og man føler seg aldri dum.

Anleggslederne på fjell- og tunnelsikring er de en sammensatt gjeng: Noen har geologbakgrunn, noen er klassisk ingeniør, noen har fagbakgrunn.
 – Olav, som har vært anleggsarbeider hele livet, kjenner alle små og store detaljer man trenger å vite om for å organisere en jobb. Han vet for eksempel hvor langt ut i veibanen en lift kan nå på en smal fylkesvei, og hvor stor eller liten kompressoren må være for at vi skal kunne fly den inn med helikopter. Sånt lærer man jo ikke på universitetet.

Jenter, ta utfordringen!
Anleggslederen mener hun har en spennende – og meningsfylt – jobb.

 – Det er fint å føle at man gjør noe nyttig. Når vi er ferdig, er det litt tryggere å ferdes på veien, eller gå i områdene vi har vært.

Anleggsbransjen er mannsdominert, men andelen jenter øker noe. Selv om Prestegård er eneste kvinnelige anleggsleder på fjell- og tunnelsikring, er de tre kvinnelige anleggsledere på Leikanger.

Vi jenter har fått øynene opp for at det finnes muligheter. Jeg vil oppfordre andre jenter til å søke og ta utfordringen, det er jo ingen begrensning å være jente!

For å trives i en slik jobb, mener hun man må være fleksibel og innstilt på at det blir litt reising. Så må man være glad i å jobbe med folk.
- Du må kaste deg ut i det og ta ansvar. Det du ikke kan fra før lærer du underveis.

Viktig å være risikobevisst
På Stalheimskleiva er det et lag med tre fjellsikrere som jobber med sikringen: Lars, Nils Johan og Jonas. Ifølge anleggslederen er ikke rent lite de må kunne, i tillegg til selve sikringsjobben.
 – De er flinke til å improvisere og finne løsninger der og da. Også må de like å være ute, og være i god form, for jobben er fysisk krevende, sier Ingvild Prestegård.

Som anleggsleder i Mesta har man gjerne 4–5 arbeidslag i drift samtidig, og rekker ikke alltid å være ute på alle prosjekter.
 – Jeg stoler på at de vi har i jobb kan ta en god beslutning på stedet. Det er selvgående folk som kan planlegge og organisere eget arbeid.

En av de viktigste egenskapene som fjellsikrer er å være risikobevisst.
 – De følger med på omgivelsene og passer på at det er sikkert der de skal jobbe, og tar gode beslutninger. Det er små marginer mellom trygt og utrygt.

mesta_stalheim_003.jpg

Nedenfor fjellpartiet ved Stalheimskleiva har fjellsikrerne god kontroll på både boring og eget sikringsutstyr, der de svever i lufta med den spektakulære utsikten over Nærøydalen og Gudvangen i bakgrunnen.

Ingvild Prestegård er stolt av laget sitt. Hun setter seg i bilen med kurs mot basen i Leikanger, vel vitende om at Stalheimskleiva-prosjektet er godt i rute, akkurat som planlagt.   

Er du vår nye anleggsleder?

Send oss en åpen søknad
Teamtailor

Karrierenettsted fra Teamtailor