Fra montør på sjøen til prosjektleder for landeveier
– Fra å følge opp og utvikle små tekniske systemer, kjenner jeg nå på at jeg er med på å løse et større samfunnsoppdrag. Det er givende!
Det er et halvt år siden Aleksander Norheim byttet ut et internasjonalt maritimt miljø med fylkeskommunale veier i hjemfylket. Nå er han prosjektleder for to store kontrakter med fylkeskommunen i Trøndelag. Sammen med ti montører og tre anleggsledere skal han sørge for at lys og elektronikk langs veiene fungerer som det skal.
En helt annen hverdag
Fra å tidligere ha ansvar for brannsentraler med flere tusen små tilkoblinger, følger han nå opp noen tusen kilometer fylkesvei. Med utdanning som elektroingeniør i bunn og elleve år i et teknologiselskap, var han godt kjent med elektronikk. Som serviceleder hadde han allerede erfaring med å få team til å fungere sammen, men overgangen til en helt ny bransje var likevel stor.
– Jeg gikk fra å følge opp 700 kunder til å nå bare forholde meg til to store kontrakter. Det blir en annen måte å jobbe på. Nå er det enda viktigere å bygge tillit over tid.
Prosjektledere i Mesta har ansvaret for økonomi, fremdrift og personell, og sørge for at alle i oppdraget trekker i samme retning. Selv om tekniske i forrige jobb ikke er overførbart, ga det gode erfaringer han har tatt med seg i en ny lederrolle.
– Jeg startet selv som servicemann, ofte alene på oppdrag, og vet hvor viktig det er å kjenne seg trygg på å ha en leder i bakhånd som støtter deg i de valgene du tar. Det prøver jeg å tenke på nå som prosjektleder.
Utvikler seg som leder
Både tiden som serviceleder, kombinert med masterstudier i ledelse, motiverte Aleksander til å utvikle seg videre som leder og person. Da passet det godt med en helt ny utfordring i Mesta.
– Jeg er faktisk litt overrasket over hvor liten rolle det egentlig har spilt at jeg ikke har bakgrunn fra anleggsbransjen. Det gjør at man ikke kan komme og være høy og mørk og si hvordan det skal gjøres. Man må lytte til dem som har kunnskapen. Jeg er helt avhengig av at anleggsledere og montørene gjør en god jobb, og så er det min jobb å legge til rette for at de skal lykkes best mulig.
Han er nå en del av Mestas opplæringsprogram med samlinger og erfaringsutveksling for nye ledere i selskapet. Her samles prosjektledere og anleggsledere fra hele selskapet. Det har gjort det lettere å bli kjent med flere deler av selskapet.
– Mesta føles litt som en familie. Selv om selskapet er stort, kjennes veien kort mellom toppledelsen og prosjektlederne. Du blir tatt på alvor og verdsatt for den kunnskapen du har.