– Får bred erfaring på veldig kort tid
I løpet av 18 måneder får Daniel Bø (24) erfaring fra tre ulike forretningsområder i Mesta.
Daniel Bø var ferdig utdannet byggingeniør i mai 2020, da han gikk ut med en bachelor fra NTNU på Gjøvik. I august var han en av seks som ble tatt opp til Mestas traineeprogram.
– Da fikk jeg tilbud om å reise hit til Vågå for den første traineeperioden. Vi møter ham på fjellovergangen på Sognefjellet, som er Nord-Europas høyestliggende med 1434 meter over havet på det høyeste.
Denne sene oktoberdagen driver Bø inspeksjon av veinettet før vinteren, sammen med teamet fra Drift og vedlikehold på Vågå.
– Vi sjekker for avvik, og ser blant annet over skilt og markeringspinner. Noe kan vi reparere med en gang, andre ting melder vi inn til Vegvesenet.
I strålende solskinn, og med de mektige fjelltoppene i Jotunheimen på alle kanter, er det en ekstra god dag på jobben. Men det er ikke bare naturen her som gjør at traineen er glad han valgte Vågå, selv om det er et godt stykke unna hjembyen Oslo.
– Jeg får være med på oppstart av ny kontrakt, og møter med byggherrer. Jeg lærer om økonomistyring, hvem som har hvilke roller og bestemmer hva – ja egentlig alt som inngår i prosjektene og hva som skal til for å få dem i gang, sier Bø.
I tillegg har han møter med de andre traineene som startet samtidig med ham og er utplassert andre steder i Norge, og deres traineeansvarlig.
– Det er en super gjeng! I denne gruppa kan vi snakke om utfordringer og problemer, dele erfaringer og stille spørsmål.
Bø en mentor som skal følge ham gjennom hele programmet, samt en trygg leder som han jobber tett med.
– Jeg er blitt veldig godt tatt imot, og har de samme arbeidsoppgavene som en vanlig prosjektingeniør. Så jeg opplever å få full tillitt, og lærer dermed veldig mye.
Tre ulike forretningsområder
Etter seks måneder på en kontrakt, blir traineene flyttet til et nytt driftsområde, og totalt er man innom tre områder i løpet av 18 måneder. For Daniel Bø kan det neste være Anlegg og spesialproduksjon, eller han kan komme til administrasjonen på Lysaker.
– Men man kan selv være med å påvirke hvor man skal, det er ikke slik at man blir tvunget til å reise langt bort.
Som ukependler setter han pris på fleksibiliteten; at man kan ta hjemmekontor hvis det passer, eller jobbe litt lenger enkelte dager for å kjøre hjem en dag før.
– Det at programmet deles i tre, gjør at man får innsyn i de forskjellige avdelingene og forretningsområdene i Mesta. Da får man et mye bedre grunnlag for å bestemme hva man har lyst til å drive med videre, mener Bø.
Etter tre traineeperioder legges det opp til at man blir fast ansatt i Mesta. Dette er gjerne noe både traineen og Mesta ønsker, men det er ikke en garanti når man starter traineeprogrammet.
Kickstart for karrieren
Bø mener den brede erfaring han får på veldig kort tid i traineeprogrammet vil gi et fortrinn karrieremessig.
– Det blir en slags kickstart ved at man får erfare mye på kort tid. Man rekker så vidt å bli komfortabel før man skal et nytt sted, og det er en veldig fin måte å lære på. Det er når man er litt utenfor komfortsonen man lærer best.
Han synes samtidig det er trygt å få litt tid til å komme inn i rollen.
– Du blir ikke kastet ut på dypt vann med én gang. Man lærer å utvikle seg, og får tid til å utvikle sin egen lederstil når man jobber for og lærer av flere ulike ledere, sier Bø.
Når han er ferdig med traineeperioden er planen å fortsette i Mesta som prosjektingeniør, anleggsleder eller prosjektleder.
– Jeg gleder meg til å oppleve flere avdelinger og prosjekter først, og kanskje se flere flotte steder i Norge, avslutter traineen.